Typowy
włoski ślub, tak jak każdy polski ślub, ma swoje obyczaje i tradycje. Dziś przybliżymy Wam jak wygląda u rodowitych Włochów.
Włosi wierzący najcześciej (jeśli nie ma przeciwskazań) wybierają formę ślubu konkordatowego.
Jako scenerię miejsca ślubu mają do wyboru nieskończoną ilość świątyń w postaci kościołów, bazylik i kapliczek. W dużych miastach Młodzi bardzo rzadko decydują
się na ślub w swojej paraffi pochodzenia, najcześciej wybierają kościoły znane
ze swojego piękna i okazłaości, w końcu (teoretycznie) ślub bierze się tylko
jeden raz w życiu!
Włosi zazwyczaj późno decydują sie na związek małżenski, średnia wieku oscyluje
zazwyczaj około 40 lat. Dla przecietnego Włocha ślub i przyjecie weselne mają
charakter spotkanie się z rodziną i przyjaciółmi, na którym musi być elegancko
i bogato, wręcz na pokaz.
Organizacja takiego przedsięwzięcia
zaczyna się bardzo wczesnie, średnio na 2 lata wcześniej przed planowaną datą
ceremoni. Wszystko musi być perfekcyjnie
dopracowane w najmniejeszych szczegółach. Na przyjęcia weselne wybierane są miejesca eskuzywne,
gdzie najcześciej okres oczekiwania na wolne terminy jest bardzo długi. Wybór najczęściej pada na eskluzywne restauracje, prywatne
historyczne wille, barokowe pałace lub zamki. Wynajęcie tylko
takiego miejsca to wydatek od 2.000 do
15.000 euro. Włoskie wesela różnią się od polskich, chociażby ze wzgledu na swoj koszt. Za zorganizowanie ślubu i wesela
na 100 osób potrzeba od 25.000 od 50.000 euro. Klientela Włoska jest bardzo wymagającą, nie oszczędza na wydatkach: zaczynając od kompozycji kwiatowych do
wystroju kościoła, wynajmu limuzyn, zorganizowania
przyjęcia z firmami kateringowymi, które oferują bardzo dopracowane i eskluzywne dania typu ostrygi, owoce
morza, kawior i różnego rodzaju produkty w wyższej półki, a kończąc na pokazach ze sztuczymi ogniami
lub przedstawieniami teatralnymi.
Tradycyjne
przyjecie rozpoczyna się od aperitivo w ogrodzie, parku lub przy basenie, gdzie
wszyscy goście oczekują na Młodą Parę, która po ceremoni udaje się na sejsę fotograficzną. Po przywitaniu się z nowożeńcami przechodzi się do udekorowanych
sal i podania głównego posiłku w postaci obiadu lub kolacji. Stylizacje sa są zawsze wybrane przez Młodą Pare, nawiązują one tematycznie lub kolorystycznie
do tematu ślubu. Goście siedzą zawsze przy dużych, okrągłych stołach przykrytymi białymi obrusami do samej ziemi, na podobnie ubranych krzesłach. Na pierwsze dania serwowane są pasty, makarony i wymyślne risotta. Bardzo często podawane są dwa pierwsze dania i dwa dania drugie: mięsne lub rybne.
Wszyscy goście otrzymują takie samo menu, a kelnerzy asystują im dolewając wina do kieliszków i wypełniając szklanki wodą. Po głównym poczęstunku
przechodzi się do innych sal lub powraca do ogrodu, gdzie jest otwarty bufet słodkości w postaci deserów, ciasteczek, owoców, lodów, fontann czekoladowych, napoków alkoholowych, likierów, kawy espresso i innych słodyczy. Punktem
kulminacyjnym jest zawsze krojenie tortu przez Młodą Pare. Największą popularnością
cieszą się gigantyczne, kilkupiętrowe torty. Krojenia tortu dokunuje
się w towarzystwie pokazów sztucznych ogni, otwarcia fonntan ogrodowych lub
rozpoczęcia części tanecznej przyjęcia.
Na zakończenie uroczystości Młoda Para wręcza wszystkim gością jako podziękowanie za przybycie upominki - „Bomboniere”. Jest to
najczęściej słodki
upominek w postaci confetti (słodkości w migdałowym nadzieniem) z drobnym upominkiem w formie kryształu,
srebra lub innego drobiazgu upamiętniającego zaślubiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz